Co vznikne na místě bývalé restaurace Nika na Lipové?

25.01.2023 10:10

Na místě oblíbené restaurace měl předchozí vlastník záměr její další přestavby na hotel a sice nástavbou dvou podlaží a vysoké pultové střechy, což se se v okolí nesetkalo s pochopením. Naštěstí dnešní nový vlastník svěřil přestavbu renomované arch. kanceláři Pelčák a partner architekti, která respektuje původní půdorys stavby bývalého objektu restaurace a ubytovny, přestavěný v 90. letech ze samoobsluhy postavené v Akci Z v 70. letech 20. století. Nyní zde tak vzniká polyfunkční objekt, který má 1. NP určeno pro lékařské využití (cca polovina pro ordinace zubních lékařů, zbytek pro lékaře jiných specializací) a 2. NP pro malometrážní byty. Hlavní vstup je nadále v jižní, a tedy sluncem nejdéle osvětlené fasády bezprostředně navazující na ústřední komunikační halu přímo prosvětlenou střešní lucernou. Dvoupokojové byty v patře mají velké obytné terasy sdělující funkci podlaží a tvořící výrazný motiv stavby. Jednotlivá průčelí budovy jsou rytmicky traktována geometrií fasádní mřížky a obložená světlými cihelnými pásky. Protože podél východní fasády stavby vede veřejný chodník protínající sousední zahrady a propojující Lipovou ulici s ulicí Neumannovou, je hranice soukromého a veřejného prostoru zdůrazněna vstupní terasou před jižním průčelím. V podzemí je garáž. Proměnu místa má podtrhnout i vznik zahrady, která je dalším základním aspektem projektu. Původně kompletně vydlážděný pozemek využívaný jako parkoviště je v největší možné míře proměněn na zahradu, ve které je stavba umístěna ve shodě s charakterem zahradní čtvrti.

Zadní objekt by měl sloužit jako kavárna/bistro a je navržen jako subtilní ocelový zahradní pavilon Fasáda je formována rytmem, geometrií a tektonikou archetypálního tektonického motivu, tedy sloupů a kladí. Ten je zde interpretován štíhlými ocelovými profily, které vytváří také loubí z jihu a východu kryjící terasu kavárny. Její charakter nevelkého zahradního altánu, podpořený zeleným nátěrem ocelové fasády, byl umožněn umístěním servisních a technických provozů do suterénu.

Jedinečný on-line pohled na Masarykovu čtvrť!

ON-LINE POHLED

Na nejvyšším místě hvězdárny na Kraví hoře (318 m.n.m) se nachází speciální kamera, která každou minutu pořídí aktuální pohled. Jednou za hodinu pak vznikne panoramatický záběr celého města Brna.

Kontakt

Sídlo: Preslova 50, 602 00 Brno Adresa pro doručování: Lerchova 21, 602 00 Brno

FACEBOOK: Občanské sdružení Masarykova čtvrť
osmc@email.cz