Stavba parku a dětského hřiště Pod hvězdami jde do finále. Čeká se na dosadbu zeleně

13.12.2023 21:47

Neudržované zahrady mezi zahrádkářskou kolonií Kraví hora a Gymnáziem Matyáše Lercha se výrazně proměnily. Místo zpustlé zahrady vznikl park s dětským hřištěm. Ten realizuje Brno-střed za 4,7 milionů korun díky dotačnímu programu Odboru životního prostředí Nové parky pro Brno. Kompletně hotovo bude na jaře příštího roku, jelikož se čeká na dosadbu zeleně v lokalitě parku.

Projekt předloni neprošel o sedm hlasů

V roce 2021 byl projekt navržený do participativního rozpočtu Jiřím Kohoutkem, ale neprošel o 7 hlasů. Tak se Brno rozhodlo zpracovat projektovou dokumentaci, která by místu vrátila život. Až byla dokumentace hotová, byla předána na Brno-střed, která získala financování z dotačního programu Nového parky pro Brno a začalo se stavět letos. Teď je hotová hrubá stavba a na jaře kvůli vegetačnímu klidu proběhne dosadba zeleně.

Bude tam výhled i dětské hřiště

Vznikne park s panoramatickým výhledem směrem na lom Hády. Součástí parku bude i dětské hřiště, které v lokalitě zahrádek chybí.

Oživení dalšího zákoutí se podle radního povedlo

Hlavní cílem bylo oživení dalšího brněnského zákoutí, které se tady opravdu povedlo. V první fázi došlo k odstranění zbytků oplocení, zahradních chatek a ošetření zanedbané zeleně nebo terénních úprav. Došlo také ke zbudování sjezdové rampy pro kočárky, opěrných zídek nebo laviček. Rodiče určitě ocení vznik dalšího dětského hřiště, které tu dlouhodobě chybělo. V rámci úprav byla snaha zachovat perspektivní zeleň a teď se čeká na jarní měsíce, kdy se dosází zeleň a vše bude kompletně hotovo.

 

Dle https://www.brnan.cz/udalosti/stavba-parku-a-detskeho-hriste-pod-hvezdami-jde-do-finale-ceka-se-na-dosadbu-zelene?fbclid=IwAR3B2XscEc-nWONKyIc0zqayQbeJxClVba5-11su8ugwfyTURER31Z9jYEs

 

Jedinečný on-line pohled na Masarykovu čtvrť!

ON-LINE POHLED

Na nejvyšším místě hvězdárny na Kraví hoře (318 m.n.m) se nachází speciální kamera, která každou minutu pořídí aktuální pohled. Jednou za hodinu pak vznikne panoramatický záběr celého města Brna.

Kontakt

Sídlo: Preslova 50, 602 00 Brno Adresa pro doručování: Lerchova 21, 602 00 Brno

FACEBOOK: Občanské sdružení Masarykova čtvrť
osmc@email.cz